Powered by Smartsupp
Ak by ste si privoňali, určite by ste okamžite rozoznali výraznú a príjemnú vôňu tohto “velikánu” koreňovej zeleniny. Reč je o zeleri. Zeler je tradičná plodina a typická prísada do polievok. Dalo by sa povedať, že až v dnešnej dobe zažíva svoju slávu, a čoraz častejšie sa stáva surovinou do rozmanitých jedál. Radíme ho aj medzi plodiny s výbornými liečivými účinkami, a práve preto by nemala chýbať ani vo vašej záhradke.

Zeler (Apium graveolens L.) pochádza z oblastí Stredomoria. Do dnešnej podoby ho údajne vyšľachtili z divorastúcich buliev v Ázii. Dnes je rozšírený do území takmer celého sveta. V našich podmienkach sa stretávame s dvomi formami, a to zeler buľvový a zeler vňaťový. Vďaka prítomnosti silne aromatických silíc je zeler významnou zeleninou v gastronomickom odvetví. Okrem tradičného využitia na prípravu polievok ho dnes môžeme ochutnať ako pečený, kvasený, sterilizovaný, sušený, v šalátoch, ale aj ako samostatnú prílohu, či súčasť zemiakového pyré. Je jednou zo základných surovín koreninových prípravkov rôzneho druhu. Výborne sa hodí k rybám a jedlám z nich.

O zeleri sa hovorí, že je prírodnou tabletkou B-komplexu. Vaše telo obohatí aj o vitamíny C,A,K a E a široké spektrum minerálov. Má dezinfekčné antibakteriálne vlastnosti, vďaka čomu ho môžete použiť ako podporu pri liečbe tráviaceho traktu a močových orgánov. Okrem toho má výborné diuretické, čiže močopudné účinky. Určite po ňom siahnite, ak chcete podporiť svoj metabolizmus a nervový systém.

Zeler je typickou plodinou I. trate, čo znamená, že priaznivo znáša priame hnojenie maštaľným hnojom. Úspešné pestovanie si vyžaduje stredne ťažké, hlinité-hlinitopiesočnaté, humózne a výživné pôdy, ktoré sú dobre zásobené vodou. S nárokmi na teplo sa stretávame s rizikom v jarnom období. Počas predpestovania priesad a po výsadbe môže pri nízkych teplotách a jarných mrazoch dochádzať k vybiehaniu do kvetu. Miesto pestovanie meníme každú sezónu. Na tej istej parcele sa snažíme vyhnúť pestovaniu plodín z rovnakej čeľade aspoň 2-4 roky. Zeler pestujeme z priesad. Výsev by sme mali stihnúť od januára, najneskôr však do marca. Vysievame do sadbovačov alebo bedničiek. Ideálna teplota na klíčenie je okolo 20 °C. Po vzídení a nasadení prvých pravých listov rastliny pikírujeme. Pikírovanie je dôležité a veľmi prospešné z pohľadu tvorby buliev. Na vonkajšie stanovište vysádzame v čase, keď už nehrozia prízemné mrazy a rastlina má 6-8 pravých listov. V prípade chladnejšieho počasia môžeme porast ochrániť použitím netkanej textílie. Priesady sadíme v spone 0,3 x 0,4m. Porast si vyžaduje dostatočnú závlahu, najmä vo fáze intenzívneho rastu. Keďže zeler obľubuje prevzdušnené pôdy, snažíme sa okopávať a plečkovať častejšie. Počas vegetácie prihnojujeme podľa pôdnych požiadaviek. Netreba však zabúdať na to, že zeler je veľmi náročný na dostatok živín. Z voňavých buliev sa môžeme tešiť približne o 90 dní od výsadby. Zber realizujeme až v čase, keď začnú najstaršie listy poliehať na zem. Buľvy sú vhodné na priamy konzum, spracovanie, ale aj skladovanie. Ak chceme, aby nám zeler vydržal až do jarného obdobia, tak najideálnejšie podmienky na skladovanie mu vytvoríme vysokou vzdušnou vlhkosťou a teplotou okolo 1°C.

Existujú mnohé odrody zeleru, niektoré viac voňavé, iné majú 2-kilogramové buľvy, ďalšie sa vyznačuju výraznou, či naopak jemnou chuťou. Starký Jojo pre vás však vybral to najlepšie – odrodu zeleru buľvového, ktorá zachutí každému. Hovoríme o ´Pražskom velikánovi (Prager Riesen)´, ktorý je známy a obľúbený už od konca 19. storočia. Je to určite aj preto, lebo buľvy sú veľmi jemnej, výbornej chuti s krémovo bielym zafarbením. Je to odroda silne odolná voči chorobám a škodcom. A jej pestovanie zvládnete ľavou zadnou. Rastliny si toho okrem pravidelnej závlahy a kvalitnej vrstvy mulču veľa nevyžadujú. A túto odrodu môžete konzumovať ihneď po zbere, ako aj dlhodobo skladovať.

Voňavá polievka, či chutné pyré. Aj to môže byť čoskoro na vašom stole, ak sa poponáhľate, nahliadnete do našej ponuky, objednáte a starostlivo vysejete. Samozrejme, nezabudnite na to, čo sme si dnes o zeleri povedali. Postup je jednoduchý, tak, priatelia, poďme na to.

Držím vám palce, a do skorého záhradničenia, priatelia!
Starký Jojo