Kaleráb je významný zástupca hlúbovej zeleniny. Mladé šťavnaté buľvy nepochybne patria do hrnca s polievkou, ale aj pod zub maškrtnému jazyku. A mať ho v záhradke nie je žiadna veda. Pozrime sa dnes na to, ako si dopestovať zelené, či modré chutné buľvy tradičnej hlúboviny – kalerábu.
Pôvod tejto plodiny sa pripisuje severozápadnej Európe. Iný zdroj uvádza, že ho pestovali už v starovekom antickom Ríme. Dnes je kaleráb veľmi populárny po celom svete a svoju obľubu si našiel ako čerstvý aj tepelne upravený. Môžete si pripraviť svieže smoothie v kombinácii so stopkovým zelerom, zázvorom a chia semiačkami. Veľkou lahôdkou je aj krémová kalerábová polievka, kaleráb zapekaný či nakladaný v sladkokyslom náleve.
Kaleráb je bohatý na selén a draslík. Jeho konzumácia má blahodárny účinok na váš organizmus, odvodňuje, pomáha znížiť hmotnosť, posilní srdiečko a celkovo upokojí vaše telo. Posilňuje imunitu a dodá vám vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Skvelé výsledky boli dokázané aj pri prevencii proti cukrovke a vysokému cholesterolu. Kaleráb je taktiež výborný antioxidant, ktorý vás chráni pred nežiaducimi účinkami voľných radikálov.
Medzi najdôležitejšie požiadavky pri pestovaní patrí hlinitá až hlinito-piesočnatá humózna pôda s dobrou zásobou živín. Kaleráb patrí do I.trate, čo znamená, že je veľmi náročný na živiny. V našich podmienkach kaleráb pestujeme zo sadby, ktorú si začíname predpestovať už v januári a podľa zvolenej odrody pokračujeme až do apríla. Optimálna teplota na predpestovanie priesad je v rozmedzí od 14 – 17°C. Pred výsadbou je potrebné priesady otužovať. Kaleráb pestujeme v skleníkoch/fóliovníkoch, ale aj na vonkajšom stanovišti. Ideálny čas na výsadbu je od polovice apríla do začiatku mája. Pestovateľský spon je 25-30 x 25 cm, pri väčších variantoch volíme spon 40 x 40 cm. Na začiatku vegetácie môžeme porast nakryť netkanou textíliou, čím zabezpečíme optimalizáciu podmienok a ochranu pred škodcami. Ak kalerábu doprajeme pravidelnú závlahu, kyprenie a odburiňovanie, tak predídeme drevnateniu a praskaniu buliev. Pri správnej starostlivosti sa môžeme už o necelé tri mesiace tešiť z šťavnatých chrumkavých buliev s jemnou chuťou. Kaleráb zbierame postupne, keď buľvy dosiahnu priemer minimálne 5 cm a stále majú sviežu zelenú vňať. Na skladovanie sú vhodnejšie neskoré odrody.
Na sladučkom a šťavnatom kalerábe si vieme pochutnať takmer tak dobre, ako na jabĺčku. Táto zeleninka osvieži a zároveň dodá vašim jedlám nezameniteľnú chuť. Je to síce plodina náročná na živiny a vlahu, ale dopestovat si ju zvládnete ľavou zadnou. Radi by sme vám odporučili pár odrôd, ktoré vás bezpochyby ohúria svojimi vlastnosťami.
Prvou je tradičná odroda ´Morávia´. Hovoríme o veľmi skorej odrode určenej na studené rýchlenie a skoré poľné pestovanie. Buľvy sú strednej veľkosti s jemnou lahodnou chuťou. Jej ďalšou skvelou vlastnosťou je odolnosť proti poklesu teplôt, vybiehaniu do kvetu a praskaniu buliev.
Ak preferujete modré odrody, určite siahnite po odrode ´Blankyt´. Tá je vhodná na celoročné pestovanie. Vyznačuje sa slabším olistením a vysokou odolnosťou voči praskaniu a drevnateniu. Mimoriadne kvalitná dužina vás prekvapí sladkastou chuťou a váš organizmus poteší poriadnou dávkou vitamínov a minerálov.
Nakoniec vám ponúkame dobré známu odrodu ´Gigant´. Je typická výnimočne veľkými buľvami, ktoré dosahujú hmotnosť až 5 kg. Rastlina je mohutná a bohato olistená. Pravidelné guľovité buľvy sú typické sladkou šťavnatou a veľmi príjemnou chuťou. Táto odroda sa perfektne hodí na dlhodobé skladovanie aj priamy konzum. Ďalším veľkým plusom je odolnosť voči praskaniu, drevnateniu a vybiehaniu do kvetu.
Tradičné osiva kalerábov, ale aj ďalších druhov nájdete v našej ponuke. Verte, že naše osivá vás určite nesklamú. Ba práve naopak, vyznačujú sa excelentnou kvalitou, a aj preto vám ich starký Jojo odporúča všetkými desiatimi!
Želáme Vám veľa úspechov pri pestovaní kalerábu, a do skorého záhradničenia, priatelia!
Starký Jojo