Powered by Smartsupp

Poznáme ju ako chutnú čerstvú zeleninku, pálivú, zaváranú či kvasenú, ale aj koreninovú prísadu, ktorá je takpovediac jednou z najtypickejších korenín pre slovenskú kuchyňu. Dnes sa budeme rozprávať o plodine, ktorá nám poskytuje široké druhové aj odrodové možnosti a vďaka tomu aj široké uplatnenie. A čo viac? Jej dopestovanie zvládne aj menej skúsený záhradkár, stačí, ak si spolu s nami prečítate, ako na to.

Paprika (Capsicum sp.) pochádza z Ameriky. Do Európy sa dostala začiatkom 16. storočia vďaka moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi. Jemná chuť čerstvej zeleninovej papriky sa výborne hodí do zeleninových šalátov, ktoré nielen dochutí, ale vďaka svojej farebnosti aj spestrí. Je to základná surovina do zeleninového leča, plnenú ju môžeme variť, piecť aj grilovať. Pálivé pokrmy dosiahnete pridaním papričiek z kategórie “čili”. Na trhu sú dnes dostupné odrody od jemne pálivých až po extrémne, pri ktorých vás páli už aj pohľad na ne. Na zimné zásoby sa najlepšie hodia baranie a kozie rohy, alebo jabĺčkové papriky, ktoré sú vhodné na konzervovanie.

Paprika je plodina bohatá na antioxidanty ako flavonoidy, karotenoidy a vitamín C. Vedeli ste, že patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom vitamínu C ? Vďaka tomu je skvelou voľbou na podporu imunity, chráni váš organizmus pred vírusmi, prechladnutím a zápalmi. Pôsobí preventívne proti rakovine a ďalším civilizačným ochoreniam. Štipľavosť papriky je spôsobená prítomnosťou alkaloidu kapsaicín, ktorý má výborné protizápalové účinky. Kapsaicín je hrozbou pre cholesterol, preto po ňom určite siahnite, ak s týmto problémom bojujete, taktiež podporí činnosť vášho srdca.

Teplomilná plodina, náročná na vlahu i svetlo. Aj tak by sa dala paprika charakterizovať. Je vhodná na poľné pestovanie aj rýchlenie. V našich podmienkach papriku pestujeme z priesad. Výsev robíme od konca januára až do marca. Čili vysievame spravidla ako prvé. Na predpestovanie priesad použijeme sadbovače alebo bedničky. Ideálna teplota klíčenia je 25-30°C, pričom s poklesom teploty sa klíčenie spomaľuje a pri teplote 13°C úplne zastavuje. Po vzídení (8-10 dní) si mladé rastliny vyžadujú dostatok svetla, aby sa predišlo ich vyťahovaniu, rovnomernú zálievku a prihnojovanie. Na stimuláciu rastových procesov môžeme použiť biostimulanty a mykorízne huby, ktoré pomôžu rastlinám lepšie zvládať stresové situácie a podporia ich rast a kvalitu. Papriku pikírujeme, keď má rastlina 2-3 pravé listy. Do skleníkov a foliovníkov vysádzame priesady v apríli, na vonkajšie stanovište v máji. Pred výsadbou ich nezabudnite otužiť vetraním a znižovaním teploty v miestnosti. Papriky pestujeme v spone 0,4 x 0,4 m. Porast si vyžaduje dostatočnú závlahu, svetlo i teplo. Optimálna teplota na rast je 22 – 25°C. Vhodné sú ľahké, výživné pody s dostatkom humusu, ktoré je počas vegetácie dôležité kypriť a odburiňovať. Paprika je náročná na živiny, pestujeme ju v I.trati. Plody zbierame postupne od júna, keď sú pekne vyfarbené a lesklé, následne ju spracujeme alebo skladujeme pri teplote cca 10°C približne 2 – 3 týždne.

Dalo by sa povedať, že paprika patrí medzi kráľovné zelenín, preto by určite nemala chýbať vo vašej záhrade. Vyberte si z nášho sortimentu. Ponúkame vám odrody, ktoré vás očaria svojou chuťou, potešia vzhľadom a za vašu starostlivosť sa vám odvďačia bohatou úrodou.

Starký Jojo pre vás vybral to najlepšie

Pre fanúšikov štipľavého je tu paprika kríčkovitá “Chilli” odroda ´Bird’s eye´, niekedy nazývané aj „Thai chiles“. Tieto bohato rodiace kríčkovité rastliny vám budú robiť radosť celý rok. Vitálne rastliny môžeme prezimovať a úrodu zbierať aj v nasledujúcom roku. Plody sú malé a špicaté, sýtočervenej farby. Dosahujú štipľavosť 100 000 SHU. Po zbere ich môžete použiť čerstvé, vysušiť, pridať pomlete do soli, naložiť do oleja, či nechať voľne zdobiť vašu kuchyňu.

Mierne štipľavé, tenkostenné, žltozelené plody zeleninovej papriky získate s odrodou ´PCR´. Táto odroda je v našich záhradách obľúbenkyňou už vyše 50 rokov. Je vhodná na rýchlenie i poľné pestovanie. Bohatý zdroj vitamínov, veľká úroda, aromatická a šťavnatí chuť. To všetko má pre vás pripravené naša paprika “Pece-erka”.

Ďalšou skvelou voľbou je kápia ´Slovakia´. Táto veľmi skorá odroda je určená najmä na poľné pestovanie. Je to stredne vysoká odroda so sladkými, hrubostennými a na vitamíny bohatými plodmi. Tie môžeme zbierať zelené, alebo červené, keď sú plody v botanickej zrelosti. Skvelou pochúťkou je zaváraná v oleji, ale i čerstvá. Na dosiahnutie bohatej úrody si vyžaduje teplé priepustné pôdy s bohatou zásobou živín, pravidelné okopávanie, závlahu a prihnojovanie. Vysádzame ju po 2 rastlinách.

Za španielskou maxi paprikou už nemusíte cestovať až na Pyrenejský polostrov. Vypestujte si ju doma a vychutnajte si obrovské plody sladkej chuti a ovocnej vône papriky ´Dulce de Espana (Španielska sladká)´. Červené papriky s hrubou dužinou sa výborne hodia do šalátov, polievok, na pečenie i nakladanie. Gigantická rastlina krásne ozdobí vašu zeleninovú záhradu a jej 20 cm plody vaše jedlá.

V našej ponuke nájdete aj poklad zo slovenského šľachtenia. Je to poloskorá odroda baranieho rohu ´Barkol´. Plody sú štipľavé, v botanickej zrelosti stredne až tmavočervené. Perfektne sa hodia na zaváranie. A vďaka vysokému obsahu vitamínu C, tiamínu a riboflavínu ich určite odporúčame zaradiť do jedálnička.

Podobne aj skorá poľná odroda populárnej jabĺčkovej papriky ´Ilika´ pochádza zo slovenskej produkcie. Plody s výbornou štipľavou chuťou sú plocho guľovité, hrubostenné, žltej, v botanickej zrelosti červenej farby. Chutné nakladané papriky s ´Iliky´ si môžete pripraviť v sladkokyslom náleve a tak si vychutnávať jej chuť po celý rok.

Skorá jar je za dverami, a čaká na naše ruky, substrát a kvalitné osivo Starkého Joja. Tak sa pusťme do toho, nech paprika môže klíčiť.

Želáme Vám veľa chutných paprikových jedál, a do skorého záhradničenia, priatelia!
Starký Jojo