Rajčine sa pripisuje pôvod v krajinách Južnej Ameriky. V Európe bola dlhé storočia považovaná za jedovatú rastlinu, a ako zelenina sa začala postupne pestovať až v 18. storočí. Jedinou výnimkou bolo Španielsko, kde si svoju obľubu našla už v čase objaviteľských výprav do Ameriky. Zaujímavosťou je, že svoj status zeleniny dostala až v roku 1893, kedy ju najvyšší sú v USA uznal za zeleninu. Dovtedy sa viedli ťažké diskusie o tom, či je rajčina ovocím alebo zeleninou. Dnes je rozšírená po celom svete, a veľa jedál si bez nej nevieme ani len predstaviť. Talianska kuchyňa ju považuje za jednu zo základných surovín v gastronomickom svete. Tvorí základ omáčok na cestoviny, pizzu, dodá sviežu chuť zeleninovým šalátom a ďalším pochutinám. Skvelou delikatesou sú napríklad sušené rajčiny nakladané v olivovom oleji, či Caprese šalát. U nás sa pestuje hlavne na priamy konzum, alebo ju zvykneme spracovať vo forme leča a kečupu.
Rajčina je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá plodina. Obsahuje veľké množstvo červených farbív – karoténov, a to najmä lykopénu. V kombinácii s vitamínom C, E, vitamínmi skupiny B a ďalšími bioaktívnymi látkami majú rajčiny pomerne vysokú antioxidačnú schopnosť, a vďaka tomu chránia váš organizmus pred chorobami. Ich konzumácia napomáha prevencii proti rakovine, podporuje trávenie, zlepšuje činnosť srdca. O rajčine by sa dalo povedať aj to, že je to zelenina krásy. Prospieva pokožke, nechtom, vlasom aj očiam.
Túto plodinu pestujeme v našich podmienkach z priesad. Z ich výsevmi začíname od januára, až po apríl. Termín výsevu sa odvíja od výberu odrôd. Prvé, spravidla vysievame kolíkové odrody, následne kríčkové. Sadbu si predpestujeme v krytých priestoroch vo výsevných bedničkách. Sejeme do hĺbky približne 0,5 – 1 cm, pričom optimálna teplota na klíčenie je 15 – 25°C. Výsevy udržujeme vlhké. Po vzídení a založení prvých pravých listov je potrebné rastliny pikírovať. Priesadám prospieva, ak sa v miestnosti častejši vetrá. Zabezpečíme tým mechanickú pevnosť rastliny. Kým pôjdu na vonkajšie stanovište, môžeme im dopriať dávku hnojenia. Hnojíme podľa pokynov výrobcu hnojiva. Priesady sadíme na vonkajšie stanovište približne v polovici mája. Keďže je rajčina teplomilná plodina, v chladnejších oblastiach volíme pestovanie v skleníkoch a foliovníkoch. Obľubuje humózne, výhrevné, hlinitopiesočnaté pôdy. Pestovateľský spon volíme na základe typu rajčiny, a to 70-90 x 35-50 cm. Pokiaľ pestujeme kolíkové odrody, je potrebné zabezpečiť dostatočnú oporu, na ktorú budeme následne rajčiny vyväzovať. Počas vegetácie udržujeme porast odburinený, pôdu kypríme. Rajčiny sú náročné na vlahu, preto ak chceme aby sa nám odvďačili peknou úrodou, je potrebná pravidelná závlaha. No vďaka hlbokému koreňovému systému nie sú požiadavky také vysoké, ako pri paprike. Veľmi dôležité je venovať pozornosť chorobám a škodcom, a pri ich výskyte včas zvoliť spôsob ochrany. No aj dostatočná prevencia dokáže zachrániť vašu úrodu. Na čo určite nezabúdajte počas vegetácie, je olamovanie listov v pazuchách. Rajčiny sú typické postupným dozrievaním plodov. Zbierame ich keď sú pekne vyfarbené. Najlepšie chutia čerstvé, no môžeme si ich na pár dní aj uskladniť. Optimálna teplota na skladovanie je cca 10°C a relatívna vlhkosť cca 85%.
Pestovanie rajčín sa na začiatku javí ako veľká veda, ale verte, že to zvládne aj začiatočník. Stačí mu k tomu správny postup, dobré osivo a vášeň, ktorá vám nedovolí vzdať sa. Starký Jojo dnes pre vás vybral odrody rajčín, s ktorými to určite bude všetko “chutiť”.
Ako prvú by sme vám radi predstavili odrodu ´Idyll´. Hovoríme o kolíkovej “cherry” odrode, ktorú môžete pestovať na poli. Plody sú malé, aromatické a očaria vás veľmi príjemnou chuťou. Navyše sú odolné voči praskaniu a prezrievaniu. Bohaté, sýtočervené strapce spestria vašu zeleninovú záhradu a ich chuť si určite zamilujete. Stačí len vyskúšať.
Naopak, slovenská odroda ´Jerguš F1´ je typická mimoriadne veľkými plodmi, ktoré dosahujú hmotnosť až pol kilogramu. Majú červenú farbu a mierne sploštený tvar s rebrovaním pri stopke. Vynikajúce chuťové vlastnosti ju predurčujú predovšetkým na priamy konzum. Táto mäsitá odroda sa však perfektne hodí aj na spracovanie, a to vďaka svojim objemným plodom výberovej kvality.
Poloskorá odroda ´Rozabella´ (býčie srdce) patrí medzi veľmi obľúbené bulharské odrody. Tento odolný kolíkový typ vás obdarí stredne veľkými, chutnými, ružovkastými plodmi v tvare srdca. Tie majú kompaktnú dužinu a malý obsah semien. Šupka je jemná. Svoje využitie nájdu hlavne ako čerstvé, na priamy konzum, no hodia sa aj na spracovanie, či šťavy. A čo viac, táto odroda vyniká dobrou skladovateľnosťou.
Poklad talianskej kuchyne, to je odroda ´San marzano 3´. Je to neskorá odroda kolíkového typu. Vyznačuje sa podlhovastými dužinatými plodmi. Tie dosahujú hmotnosť 120 – 150 g, sú pevné a nepraskajú. Aj vďaka vysokému obsahu sušiny sa perfektne hodia na výrobu kečupu a sušenie. Odroda je mimoriadne tolerantná voči hubovým ochoreniam.
Bulharská odroda ´Odissey F1´ je poloskorý vysoký hybrid, s bohatým výnosom, vhodný na poľné pestovanie, aj na rýchlenie do fóliovníkov a skleníkov. Je to obľúbená univerzálna stolová odroda so stredne veľkými plodmi. Plody majú sýtu červenú farbu. Ak ich raz vyskúšate, ich chuť si vás určite získa. Rajčiny majú vysoký obsah sušiny, a po zbere ich môžete skladovať až 2-3 týždne. Je to odroda odolná proti chorobám ako tabaková mozaika, verticillium a fusarium v koreňoch.
Určite vám odporúčame vyskúšať aj odrodu ´Balkan F1´. Opäť ide o vysoko produktívnu, bulharskú, strednevysokú, kolíkovú odrodu. Je určená na skoré poľné pestovanie, ale aj na pestovanie vo fóliovníkoch a skleníkoch. Táto odolná odroda má stredne veľké, okrúhle, lesklé, veľmi tvrdé, červené a hlavne veľmi chutné plody. Ide o klasickú stolovú rajčinu bulharskej rodinnej šľachtiteľskej spoločnosti Geosemselect, ktorú pozná celý Balkán.
´Balkonzauber´ je výbornou voľbou pre všetkých balkónových pestovateľov. Kríčková drobnoplodá odroda je vhodná do črepníkov, ale aj do voľnej pôdy. Z príjemnej chuti jej plodov sa môžete tešiť celé leto. Radíme ju do skupiny kokteilových rajčín.
Veríme, že vás naša ponuka zaujala, a našli ste, to čo ste hľadali. Rajčiny -chutné a domáce- môžu zdobiť aj váš stôl, stačí len vysiať a držať sa našich rád na pestovanie.
Prajeme vám veľa pekných jarných dní, a do skorého záhradničenia, priatelia!
Starký Jojo