Powered by Smartsupp

Šalát je jednou z najbežnejších zelenín pestovaných po celom svete a určite nechýba ani vo vašej záhrade. Je jednou z mála zelenín, kde konzumujeme práve čerstvé, voňavé, chrumkavé a zdravé listy. Tento zdravý poklad v sebe ukrýva mnoho vitamínov, minerálov a chlorofylu. A ak ho doma ešte nemáte, poďte sa s nami pozrieť na to, ako jednoducho si ho môžete vypestovať.

Pôvod šalátu siateho (Lactuca sativa L.) sa pripisuje oblastiam Stredozemného mora. Tento druh bol pôvodne divoký, a neskôr domestikovaný v starovekom Egypte, kde sa začal používať už pred viac než 2 000 rokmi. Postupne sa rozšíril do rôznych častí sveta. Dnes je jeho používanie vďaka nízkej kalorickej hodnote veľmi obľúbené. V gastronómii sa môžete stretnúť so šalátom hlávkovým, šalátom ľadovým, či šalátom rímskym. Je to zelenina, ktorá sa ideálne hodí do rôznych zeleninových šalátových zmesí, jemne pokvapkané olivovým olejom a citrónovou šťavou. U nás má tradíciu aj šalátový prívarok na kyslo, či ako príloha k mäsu alebo k obloženým chlebíčkom.

Ako sme už spomenuli vyššie, šalát patrí k nízkokalorickým plodinám, a to aj pre vysoký obsah vody. Jeho konzumácia vďaka vláknine a vode napomáha peristaltike čriev, čím podporuje chudnutie. Medzi jeho najdôležitejšie vitamíny patrí vitamín A obsiahnutý vo farbive beta-karotén. Bohatšie zastúpený je práve odrodách sfarbených do červena. Kyselina listová a ďalšie vitamíny zo skupiny vitamínov B posilňujú imunitný systém. Zásluhou vyššieho obsahu chlorofylu má šalát vysoký obsah horčíka, ktorý podporuje a upokojuje nervovú sústavu a svaly.

Šalát siaty preferuje ľahké, až stredne ťažké, výživné a dobre priepustné pôdy. Dôležitou vlastnosťou pôdy, na ktorú by sme si pri pestovaní šalátu mali dať pozor je dobrá sorpčná kapacita. Optimálne teploty na klíčenie sú od 16 – 20°C, pričom mladé rastliny znesú teploty až do -5°C. Odborníci odporúčajú na skoré pestovanie teplejšie polohy, naopak pre letný výsev polohy s nižšími teplotami. V našich záhradách a skleníkoch šalát pestujeme zvyčajne z priamych výsevov, no môžeme ho aj rýchliť a pestovať zo sadby. V skleníkoch šalát vysievame už od januára. S predpestovaním sadby v sadbovačoch začíname vo februári a na pole vysievame od marca. Termín výsevu, samozrejme, závisí od počasia. Pre letné pestovanie volíme termíny v júni – júli. Osivo vysievame do radov vzdialených 30 – 40 cm a do hĺbky 1 cm. Na jar môžeme záhon nakryť bielou netkanou textíliou. Pri priamom výseve nezabudnite na jednotenie rastlín po vzídení a pravidelné okopávanie a odburiňovanie. Porast pravidelne a rovnomerne zavlažujeme, najmä do doby, keď sa začínajú tvoriť hlávky. Samotné pestovanie zvládne aj začiatočník. Avšak popasovať sa môžeme práve častým problémom pri pestovaní, a to vybiehaním do kvetu. Tomu sa však vieme vyhnúť, ak porast chránime pred chladným počasím a extrémnym suchom v počiatočných fázach rastu. Šalát je ideálne zbierať skoro ráno a postupnou prebierkou. Takto sa môžeme z úrody tešiť aj niekoľko týždňov.

Starký Jojo má pre vás pripravené tieto, určite výnimočné, odrody

Pre nedočkavých záhradkárov je tu veľmi skorá odroda – ´Král máje I.´ – vhodná na najskoršie jarné poľné pestovanie aj na rýchlenie v nevykurovaných fóliovníkoch. Tento šalát vytvára krásne pevné, guľové a dobre uzatvorené hlávky jemnej chuti. Je preň typický dobrý zdravotný stav a vysoká odolnosť voči vybiehaniu do kvetu. Už z jeho názvu by sa dalo vydedukovať, že sa jedná o odrodu, ktorá znáša jarné mráziky. S jeho výsevom môžeme začať už v januári – februári, a potom prepichovať alebo balíčkovať sadbu.

Ďalšou zaujímavou alternatívou je poľný ľadový šalát ´Pražan´. Táto tradičná letná odroda sa vyznačuje krehkými a lesklými listami. Ukážkové hlávky dosahujú hmotnosť 500 až 1000g, sú husté, dobre uzavreté a so žltozelenými krycími listami na okraji jemne skučeravenými. Chuť tohto šalátu je mimoriadne jemná a šťavnatá. Medzi ostatnými odrodami vyniká svojou maximálnou odolnosťou proti vybiehaniu do kvetu a vysokými výnosmi. Znáša dobré letné suchšie podmienky. Táto odroda je vhodná na priame výsevy.

Naopak, pre letné až jesenné výsevy je tu tradičná francúzska odroda ´Winter Marvel (Zimný zázrak)´. Tento skorý, polosladký a chrumkavý šalát vytvára veľké kompaktné hlávky so svetlozelenými listami s brusnicovo červeným nádychom, ktorý zosilnie v chladnejšom počasí. Je až pozoruhodne odolná voči chladu a veľmi dobre sa jej darí v nevykurovanom fóliovníku alebo v skleníku, kde vám aj v zime poskytne stabilnú a kvalitnú úrodu, v čase keď je najviac cenená.

A nakoniec tu máme krásnu rustikálnu odrodu z Talianska. ´Biscia rossa (Červený had)´ je skorá odroda, ktorá vytvára veľké otvorené hlávky sviežich nariasených chrumkavých zelených listov s červeným okrajom. Veľmi pekne dotvorí vzhľad vášho jedla, preto je obľúbený ako základ šalátov a obložených chlebíčkov. Rovnako ako väčšina skorého šalátu má nižšiu odolnosť voči vybiehaniu do kvetu, takže ho pestujeme na jar a na jeseň. Túto odrodu môžeme pestovať aj vo forme “baby šalátu”, čo nám zaručí, že môžeme mať na tanieri čerstvé mladé lístky počas celého roka. Navyše sa v týchto mladých chrumkavých listoch ukrýva aj veľké množstvo živín.

Ako ste spolu s nami zistili, šalát môžeme v rôznych formách pestovať počas celého roka. Preto je na čase vybrať si vašu obľúbenú odrodu, alebo vyskúšať niečo nové z našej ponuky.

Želáme Vám záhradu plnú strapatých šalátových hláv, a do skorého záhradničenia, priatelia!

Starký Jojo